Doorgaan naar content

Data als nieuwe bron van kennis én inkomen in de landbouw

Momenteel verzamelen veel boeren onbewust allerlei relevante data wat onbenut blijft. Voedsel Verbindt organiseerde een bijeenkomst in Food Forum voor zo’n 35 boeren, wetenschapper en ondernemers uit de levensmiddelenindustrie om met elkaar te spreken over data als nieuwe bron van kennis én inkomsten voor boeren.

 

v.l.n.r.: Commissaris van de Koning, Leen Verbeek; Jacob van den Borne, aardappelboer; Krijn Poppe, voorzitter Agro Expert Raad; Ernst van den Ende, Directeur Plant Wageningen University and Research

v.l.n.r.: Commissaris van de Koning, Leen Verbeek; Jacob van den Borne, aardappelboer; Krijn Poppe, voorzitter Agro Expert Raad; Ernst van den Ende, Directeur Plant Wageningen University and Research

 

Commissaris van de Koning, Leen Verbeek, opende dit eerste live event van Voedsel Verbindt. Hij geeft aan dat wij in de provincie Flevoland als geen ander goed is om de toekomst te plannen voor de lange termijn. Om mogelijkheden te zien voor de toekomst. Dit is ook wat we zouden moeten doen voor de landbouw van de toekomst: een stip op de horizon zetten voor data en technologie in Flevoland.

Technologie en data zijn geen doel op zich. Het is noodzakelijk om meer voedsel te produceren met minder gebruik van water, energie, grond en gewasbeschermingsmiddelen. Data en technologie zijn een hulpmiddel om dat te bereiken. Ernst van den Ende, Managing Director Plant Sciences Group Wageningen UR, legde uit hoe verschillende nieuwe technieken en dataverzameling gebruikt kunnen worden om groei van gewassen te optimaliseren en per gewas toe te spitsen: precision farming. Dit is nodig om in de toekomst meer te produceren met minder input van energie en grondstoffen.

Volgens Krijn Poppe, voorzitter van de Agro Expert Raad Flevoland, is het belangrijk data-platformen met elkaar te verbinden om tot een business model te komen voor boeren. Door hier in Nederland de platform economie te ontwikkelen kunnen wij de standaard zetten in de wereld. Een agrarisch bedrijf genereert tegenwoordig zoveel data over grond, water, klimaat en productie dat het voor boeren lastig is om ál deze data bij elkaar te brengen. Er zou een soort Google voor alle agrarische data moeten komen, akkerweb is daarvan een voorbeeld.

Jacob van den Borne is aardappelboer in Reusel, op de grens van Noord-Brabant met België. Jacob heeft dagelijks te maken heeft met data verzameling op het veld. “Alle technologie die wij associeren met precisielandbouw, zijn hulpmiddelen – geen oplossing”. Gestuurd door de verzamelde data gaat Jacob terug zijn akkers op, om te kijken hoe dit er nu uitziet in de realiteit. Het verzamelen en toepassen van data zorgt ervoor dat de opbrengst en kwaliteit van zijn aardappelteelt verhoogt.

Wil je als consument zien wat data kan betekenen voor lokale producten? Dat kan met de Voedsel Verbindt app die gisteren werd gelanceerd. Deze app synchroniseert op locatie en vertelt je welke boeren er in de omgeving zijn en welke producten zij te koop aanbieden.

Het evenement van Voedsel Verbindt vond plaats op Food Forum, de plek waar ondernemers, studenten en onderzoekers elkaar ontmoeten en nieuwe ideeën genereren over het voedselsysteem van de toekomst.

Terugkijken? Bekijk het evenement hier:

Blijf op de hoogte

Op onze nieuwspagina staat wat er gebeurt in Food Forum.