Doorgaan naar content

Flevoland schept op

In Flevoland blijven we groeien, deze groei gaat voor ons samen met innovaties en kennisontwikkeling op het gebied van voedsel en woningbouw. We kijken altijd hoe we kunnen verbeteren om een gezonde leefomgeving te realiseren voor onze inwoners.

Voedsel van dichtbij

Door de korte voedselketen te versterken wil Provincie Flevoland de weg tussen boer en consument verkleinen. Dit om een betere prijs voor de ondernemer te realiseren en de onafhankelijkheid van import te versterken. Kortom, toewerken naar een gezond en duurzaam voedselsysteem. Om dit te realiseren werkt de provincie nauw samen met partners uit andere Europese regio’s (middels het Interreg Europe FoodChains4EU project). Hierin wordt actief kennis en ervaringen gedeeld. Zo is de provincie in Manchester een succesvol ondernemerssupport programma tegen gekomen “Recipe for succes”. Dit programma hebben we nu aangepast op de Flevolandse omgeving.

Flevoland is de landbouwprovincie van Nederland en daarmee ook direct de proefkeuken voor succes. Door te experimenteren, te verbinden en daadwerkelijk te doen versterkt Provincie Flevoland de korte voedselketen in Flevoland. Dit doen we door samen met Ontwikkelingsmaatschappij Horizon Flevoland en Haute Equipe een ondernemersprogramma aan te bieden. Dit programma biedt Flevolandse voedselondernemers de kans om een succesvol (alternatief) businessmodel op te zetten binnen de korte voedselketen. Zo kunnen de ondernemers zich, onder begeleiding van experts, de benodigde vaardigheden eigen maken.

Bekijk hier de video waarin deelnemer Rogier Scherpbier vertelt over zijn ervaringen met het ondernemersprogramma.

 

Flevolandse eiwitten

Hoe zorgen we voor eerlijk, veilig, duurzaam en gezond voedsel in de toekomst? Het is een groot vraagstuk en toch ligt een van de oplossingen gewoon elke avond voor onze neus: meer groente op ons bord. Een andere verhouding kiezen tussen dierlijke en plantaardige eiwitten. Provincie Flevoland wil de koplopers in de teelt van eiwitgewassen op weg helpen tot een succesvolle businesscase voor de teelt van eiwitrijke gewassen in Flevoland. We moeten nog leren op welke manier Nederlandse en Flevolandse boeren peulvruchten, paddenstoelen, noten en zaden met winst kunnen verbouwen en afzetten. Wij doen dit door de verbinding te versterken tussen telers en producenten. Hierdoor kunnen telers beter inspelen op de eisen van de verwerkers en daardoor meer gezonde producten op de markt zetten met lokaal geteelde veldbonen, soja, Quinoa of andere eiwitrijke gewassen.

Blijf op de hoogte

Op onze nieuwspagina staat wat er gebeurt in Food Forum.