Doorgaan naar content

Coöperatieve landbouw: Het spel

Moderne boeren werken met nieuwe technieken. Vooral met elektrische aandrijvingen en computergestuurde machines is er veel winst te behalen op de akker. In RAAK-PRO project DurableCASE hebben H2Trac BV, Distribute en Hogeschool Arnhem Nijmegen samen met boeren uit Flevoland een concept ontwikkeld waar met moderne elektrische tractoren en machines de oogst van aardappelen (en andere gewassen) snel en efficiënt geoogst kunnen worden zonder de vruchtbare grond te beschadigen.

In deze Serious Game ziet u hoe de oogstmachine 4 rijen aardappelen tegelijk kan opgraven en kan overladen in samenwerkende, gerobotiseerde wagens die de aardappels snel en efficiënt naar het overlaadstation brengen waar hun reis naar uw bord kan beginnen. De wagens hebben geen chauffeur meer nodig waardoor het werk sneller gedaan kan worden. Met meer en kleinere autonome wagens kan er snel geoogst worden zonder de bodem over te belasten. Grote wagens zorgen voor bodemverdichting die de plantengroei belemmert.

De EOX175 tractor en de oogstwagens zijn elektrisch aangedreven. Ze worden gefabriceerd bij H2Trac BV in Arnhem. Studenten van de HAN en medewerkers maken de autonome software voor de samenwerkende oogstwagens en Distribute bouwt de simulatie software voor deze serieuze speltoepassing die boeren helpt met inrichten van efficiënte oogstprocessen.

Het DurableCASE project wordt gesubsidieerd door Regieorgaan SIA.

Blijf op de hoogte

Op onze nieuwspagina staat wat er gebeurt in Food Forum.