Doorgaan naar content

Menu voor de Toekomst: duurzaam, lokaal en seizoensgebonden

Om in de toekomst iedereen van voldoende, gezond en lekker eten te voorzien met respect voor de aarde zal ons voedselpatroon anders moeten. Naast meer plantaardig is ook het eten van regionaal geproduceerd voedsel belangrijk. Daarmee worden veel transportkilometers bespaard. Maar hoe doen we dat? Is er wel voldoende aanbod? Provincie Flevoland heeft chef-kok Sharon de Miranda gevraagd hier mee aan de slag te gaan. De afgelopen tijd heeft zij het Menu voor de Toekomst ontwikkeld. Dit bestaat uit eerlijke, gezonde gerechten. Met producten die passen bij het seizoen, van dichtbij, duurzaam en voor een goede prijs geproduceerd. Van alle ingrediënten is bekend waar ze vandaan komen. Maar dat niet alleen; de gerechten zijn ook lekker en smaakvol.

Eerste in Nederland

Het Menu voor de Toekomst is gebaseerd op de voedselvisie van 2050 opgesteld door de EAT-Lancet commissie. Deze visie gaat uit van voldoende, veilig, gezond en eigentijds voedsel voor iedereen, zonder dat we daarbij de aarde uitputten. Bureau Greendish heeft dat vertaald naar richtlijnen voor een duurzaam en gezond menu waarbij ook rekening gehouden wordt met de Nederlandse eetcultuur. Het Innovatiepaviljoen heeft onder de naam Food Forum als eerste in Nederland het Greendish 2050 Guidelines certificaat ontvangen voor het Menu voor de Toekomst in 2022.

Flevolandse producten

Naast de samenstelling van het menu is ook belangrijk om te kijken hoe en waar de ingrediënten geteeld en gemaakt zijn. Onze chef-kok Sharon de Miranda is met de richtlijnen van Greendish onder haar arm op zoek gegaan naar leveranciers. Het was een flinke maar mooie zoektocht. Met als resultaat gerechten met seizoensproducten van veel Flevolandse leveranciers.

Groenten in de hoofdrol

De uitdaging om iedereen in de toekomst te voorzien van voldoende gezond voedsel gemaakt met respect voor de aarde, vraagt om een aanpassing van ons eten. Groenten, fruit, noten en peulvruchten krijgen meer en meer de hoofdrol. Daarnaast is er zeker ruimte voor vlees, gevogelte, vis en zuivel. Met het Menu voor de Toekomst inspireren we gasten en collega’s om heerlijke smaakvolle en gezonde gerechten te maken.

Chef-kok Sharon de Miranda

Sharon de Miranda is chef-kok voor Food Forum. Zij is bekend van onder andere het televisieprogramma BinnensteBuiten. Zij is Flevolandse met multiculturele roots. Dat zie je terug in haar kookstijl. Met het combineren van Hollands, Surinaams, Indisch en Caribisch laat ze zien dat gezond eten lekker en smaakvol is. Voor Food Forum zoekt ze, het liefst binnen een straal van 30 kilometer, naar mooie en duurzame producten, ontwikkelt ze producten en maakt ze programmering.

Blijf op de hoogte

Op onze nieuwspagina staat wat er gebeurt in Food Forum.