Doorgaan naar content

Menu voor de Toekomst

In Food Forum praten we niet alleen over het voedsel van de toekomst, we laten ook zien en proeven dat het kan: lekker en duurzaam eten.

Menu voor de Toekomst: duurzaam, lokaal en seizoensgebonden

Om in de toekomst iedereen van voldoende, gezond en lekker eten te voorzien met respect voor de aarde zal ons voedselpatroon anders moeten. Naast meer plantaardig is ook het eten van regionaal geproduceerd voedsel belangrijk. Daarmee worden veel transportkilometers bespaard. Maar hoe doen we dat? Is er wel voldoende aanbod? Provincie Flevoland heeft chef-kok Sharon de Miranda gevraagd hier mee aan de slag te gaan. De afgelopen maanden heeft zij het Menu voor de Toekomst ontwikkeld. Dit bestaat uit eerlijke, gezonde gerechten. Met producten die passen bij het seizoen, van dichtbij, duurzaam en voor een goede prijs geproduceerd. Van alle ingrediënten is bekend waar ze vandaan komen. Maar dat niet alleen; de gerechten zijn ook lekker en smaakvol.

Eerste in Nederland

Het Menu voor de Toekomst is gebaseerd op de voedselvisie van 2050 opgesteld door de EAT-Lancet commissie. Deze visie gaat uit van voldoende, veilig, gezond en eigentijds voedsel voor iedereen, zonder dat we daarbij de aarde uitputten. Bureau Greendish heeft dat vertaald naar richtlijnen voor een duurzaam en gezond menu waarbij ook rekening gehouden wordt met de Nederlandse eetcultuur. Food Forum heeft als eerste in Nederland het Greendish 2050 Guidelines certificaat ontvangen voor het Menu voor de Toekomst.

Flevolandse producten

Naast de samenstelling van het menu is ook belangrijk om te kijken hoe en waar de ingrediënten geteeld en gemaakt zijn. Onze chef-kok Sharon de Miranda is met de richtlijnen van Greendish onder haar arm op zoek gegaan naar leveranciers. Het was een flinke maar mooie zoektocht. Met als resultaat gerechten met seizoensproducten van veel Flevolandse leveranciers. Zoals Sharon zelf zegt: “Food Forum is, naar mijn mening, het mooiste plekje op Floriade park. We hebben een menu waar we als provincie trots op kunnen zijn”.

Groenten in de hoofdrol

De uitdaging om iedereen in de toekomst te voorzien van voldoende gezond voedsel gemaakt met respect voor de aarde, vraagt om een aanpassing van ons eten. Groenten, fruit, noten en peulvruchten krijgen meer de hoofdrol. Daarnaast is er zeker ruimte voor vlees, gevogelte, vis en zuivel. In Food Forum laten we onze gasten proeven welke heerlijke smaakvolle en gezonde gerechten je daarmee kan maken.

Chef-kok Sharon de Miranda

Sharon de Miranda is chef-kok voor Food Forum. Zij is bekend van onder andere het televisieprogramma BinnensteBuiten. Zij heeft de leiding over de horeca en verzorgt onder andere de gastvrije ontvangst, de seizoensgebonden menukaart en bereidt de gezonde gerechten. Zij is Flevolandse met multiculturele roots. Dat zie je terug in haar kookstijl. Voor Food Forum zoekt ze, het liefst binnen een straal van 30 kilometer, naar mooie en duurzame producten. Met het combineren van Hollands, Surinaams, Indisch en Caribisch laat ze zien dat gezond eten lekker en smaakvol is.

Blijf op de hoogte

Op onze nieuwspagina staat wat er gebeurt in paviljoen Food Forum.

Floriade Expo 2022

Kijk op de website Floriade om te zien wat er allemaal te doen en beleven is van 14 april tot en met 9 oktober 2022.

  • Food Forum is het paviljoen van

    provincie flevoland

  • Food Forum is onderdeel van

    Flevo Campus

  • Food Forum is de Flevolandse inzending voor

    Floriade