Doorgaan naar content

Duurzaam gebouw

Vlak naast de hoofdingang van Floriade Expo 2022 ligt straks het Flevolandse paviljoen Food Forum. Het gebouw maakt op een bijzondere manier het verhaal van Flevoland zichtbaar. De gevel van de bovenverdieping geeft de hoogte van de zeespiegel en de vruchtbare Flevolandse bodem weer.

Natuur als basis

Food Forum is ontworpen door architectenbureau DoepelStrijkers. Het gebouw is geïnspireerd op de principes van Nature Based Building. Dat wil zeggen dat voor het ontwerp gekeken is naar de natuur. Een goed voorbeeld hiervan is het dakoverstek dat zorgt voor natuurlijke zonwering. En er zijn veel hernieuwbare materialen gebruikt. De eerste etage bestaat grotendeels uit hout. De betonvloer op de benedenverdieping is geheel van gerecycled beton. De afwerkvloer op de bovenverdieping is ook nog versterkt met olifantsgras (Miscanthus). Dit is veel lichter dan traditioneel beton, geluiddempend en volledig recyclebaar. De ademende leemgevel regelt de vochthuishouding op een natuurlijke wijze en draagt bij aan een gezond binnenklimaat. De begane grond is licht en transparant als water.

Circulair bouwen

Het paviljoen, gebouwd door Strukton Worksphere, is een voorbeeld van circulair bouwen. Voorbeeld daarvan is het gebruik van zo weinig mogelijk materiaal; het ruwbouw materiaal is ook direct de afwerking. Zo is het hout op de bovenverdieping niet geverfd. Voor de bovenverdieping is kruislaaghout (Cross laminated timber, CLT) gebruikt. Dit innovatieve houtbouwproduct is gemaakt met vurenhout uit PEFCTM-gecertificeerde bossen. Het is opgebouwd uit drie of meer kruislings verlijmde vuren éénlaagsplaten. De constructie is bijzonder sterk waardoor het een volwaardige vervanging is voor bijvoorbeeld beton of staal. De lijm die wordt gebruikt voor het verlijmen van de platen is milieuvriendelijk.

De bouw in beeld

Meer weten over de bouw van Food Forum? Bekijk dan deze video’s op YouTube:

 

Meer weten over ons programma?

In de agenda treft u naast bijeenkomsten die Provincie Flevoland en haar partners zelf organiseren, ook interessante bijeenkomsten die door derden georganiseerd worden. Houd deze agenda in de gaten.

Toon volledig programma

Op zoek naar een unieke locatie?

Door het gebruik van natuurlijke materialen en de ademende leemgevel heeft Food Forum een gezond binnenklimaat. U kunt bij ons terecht voor werkplekken, om te vergaderingen en voor uiteenlopende evenementen.

Toon alle zalen

  • Food Forum is het paviljoen van

    provincie flevoland

  • Food Forum is onderdeel van

    Flevo Campus

  • Food Forum is de Flevolandse inzending voor

    Floriade