Doorgaan naar content

Veredelen

Voordat aardappels geteeld kunnen worden op het land, is er vaak al een lang proces aan vooraf gegaan, onder andere in het lab! Boeren en consumenten stellen hoge eisen aan wat ze telen en eten. Om de aardappelteelt te verbeteren, worden er innovatieve oplossingen gebruikt. Eén van deze oplossingen is het veredelen van aardappelplanten.

Veredelen wil zeggen dat planten geselecteerd worden die betere of meer gewenste eigenschappen hebben, zoals meer opbrengst of meer resistenties. Wanneer steeds met de beste planten wordt doorgekweekt, wordt uiteindelijk een steeds betere, ‘veredelde’ plant gekweekt. Met dit proces kunnen aardappels geselecteerd worden die kunnen groeien onder verschillende omstandigheden. Dus niet alleen in Nederland of de mediterrane gebieden, maar ook in Kenia, Cuba, Sri Lanka en allerlei andere landen met hele andere klimatologische omstandigheden.

Daarnaast is door het veredelen van aardappelplanten bijvoorbeeld een oplossing gevonden tegen de aardappelziekte Phytophthora. De aardappels zijn minder vatbaar geworden voor deze ziekte, waardoor er minder verlies optreedt en de opbrengst van het veld hoger zijn en zo kunnen meer monden gevoed worden!

Blijf op de hoogte

Op onze nieuwspagina staat wat er gebeurt in Food Forum.