Doorgaan naar content

Nieuwe gewassen

Wist je dat je elke dag iets goeds kunt doen?

Voor het klimaat, de bodem, de boeren, de beestjes en natuurlijk voor jezelf. Hoe? Door je maaltijd nét anders te bereiden.

Vul je bord met 80% groente, noten, zaden en paddenstoelen. Hiermee verminder je de CO2 uitstoot, verbeter je de bodem, vergroot je de biodiversiteit en word je ook nog eens gezonder oud.

Moeilijk? Niet met de nieuwe gewassen in Flevoland!’

Verse soja

Een prachtig plantje dat haar stikstof uit de lucht haalt. Ze heeft niet veel nodig om te kunnen groeien en geeft een uitgeputte grond in korte tijd op natuurlijke wijze een boost.
Een super voedzaam boontje dat heerlijk is om te snacken, maar het ook goed doet in smeersels als hummus en pesto’s. De verse soja is onder de naam Dutch Edamame te vinden in het winkelschap.

FlevoVeldboon

Ook al zo een topper die de bodem verrijkt en stikstof uit de lucht haalt. De teelt is kort en kan zowel in de zomer als de winter. Ze passen uitstekend bij de typische kleigrond en klimaatomstandigheden in Flevoland. Samen met een cateraar wordt gewerkt aan het maken van gezonde gerechten zoals een gehaktbal van veldbonen.

Quinoa

Wie Quinoa hoort, denk direct aan Zuid-Amerika. Maar in Flevoland verbouwen we ook Quinoa. De Flevolandse bodem is heel geschikt voor Quinoa. In de jonge zeeklei zitten zeer veel mineralen en voedingstoffen, dit geeft een iets meer nootachtige smaak. Door de essentiële voedingsvezels zou je Flevolandse Quinoa ‘volkoren’ kunnen noemen.

Sopropo

Deze groente is vooral bekend  in de Surinaamse keuken. Sopropo, ook bittermeloen of bittergourd genaamd heeft een drakenhuid en een bittere smaak.. De sopropo is een rijke bron van antioxidanten, vitamines en sporenelementen. Er wordt op dit moment veel onderzoek gedaan naar de bijdrage aan de gezondheid.

Blijf op de hoogte

Op onze nieuwspagina staat wat er gebeurt in Food Forum.