Doorgaan naar content

Reis van de aardappel

Flevolandse aardappelen komen wereldwijd bij mensen op het bord. Alle stappen binnen de keten van boer tot bord vind je hier in Flevoland van veredelen tot distributie.

Introductie door de teler

Nederland, en met name Flevoland, is de hotspot op het gebied van de aardappelteelt. Er worden zowel pootaardappelen als consumptie aardappelen geteeld. In dit proces worden veel innovatieve technieken gebruikt maar ook de boer zelf blijft onmisbaar. Mede doordat Flevoland ooit onder water lag is de grond erg vruchtbaar. Ontdek wat de teler nog meer te vertellen heeft.

Veredelen

Veredelen wil zeggen dat planten geselecteerd worden die betere of meer gewenste eigenschappen hebben, zoals meer opbrengst of meer resistenties tegen ziektes. De aardappels zijn minder vatbaar geworden voor deze ziekte, waardoor er minder verlies optreedt en de opbrengst van het veld hoger zijn en zo kunnen meer monden gevoed worden! Leer meer over veredelen.

Zoek de verschillen

De ene aardappel is de andere niet. Op het eerste gezicht lijken veel aardappelen op elkaar, maar er zijn grote verschillen tussen bijvoorbeeld consumptieaardappelen en pootaardappelen. Ontdek wat de verschillen zijn.

Innovatieve technieken

Binnen de landbouw worden veel innovatieve machines en technieken gebruikt om zo goed en effectief mogelijk te kunnen telen. Zoals het inzetten van satellieten.

Bewaren

Aardappels zijn het hele jaar door te krijgen, terwijl ze niet het hele jaar verbouwd worden. Dat komt doordat de aardappels optimaal worden bewaard. Ontdek wat daar allemaal bij komt kijken.

Distributie

Van het land moeten de pootaardappels bij de teler komen en de consumentenaardappels bij de consument. De pootaardappel uit Flevoland gaat de hele wereld over. Dat gaat op een efficiënte manier.

Blijf op de hoogte

Op onze nieuwspagina staat wat er gebeurt in Food Forum.