Doorgaan naar content

Floriade Expo 2022, wat heeft dat opgeleverd?

7 oktober 2022

Floriade Expo 2022 zit er per 9 oktober op; wat heeft deze wereldtuinbouw tentoonstelling ons gebracht? In een afsluitende online talkshow ‘Flevoland schept op!’ op 5 oktober 2022 kijken vertegenwoordigers van Provincie Flevoland, Aeres Hogeschool, Topsector Agri & Food en Pixelfarming Robotics terug op hun deelname.

Wat hebben alle inspanningen rond het thema ‘Growing Green Cities’ afgelopen halfjaar opgeleverd, was de vraag die gespreksleider Lotte Sluiter de deelnemers stelde. Namens Provincie Flevoland noemt programmamanager Hillebrand Koning vier concrete projecten: korte voedselketen (lokaal produceren en eten), eiwittransitie (meer plantaardig eten), Floating Farms (drijvende boerderijen) en Bruggencampus (vier circulair gebouwde bruggen). Allemaal projecten die de interesse bij vele overheden en marktpartijen opwekten.

Aeres – kennis & contacten
Andere oogstmomenten, zoals Wil Bekkering, directeur Internationale Strategie Aeres Hogeschool, het noemt, zijn de internationale contacten. De behoefte aan kennis omtrent landbouw is groot bij de dertig deelnemende landen op Floriade Expo 2022, merkte Bekkering. Zo heeft Aeres al afspraken gemaakt met de Universiteit van Suriname voor uitwisseling en kennisdeling. Het innovatieve Aeres-gebouw midden op Flevo Campus fungeert daarbij als ontmoetingsruimte; internationale studenten hebben hier inmiddels succesvol de master Food Systems Innovation afgerond. Een tweede master, Gezond Gedrag & Leefomgeving, is de follow-up, in lijn met het Floriade-thema van gezond voedsel voor de hele wereld.

Topsector – samenwerking & geduld
En daar ligt de markt, motiveert Dirk Duijzer, boegbeeld Topsector Agri & Food, het belang van deze wereldtuinbouwtentoonstelling. De meerwaarde van Floriade zit volgens hem in de succesvolle samenwerking tussen overheid, onderwijs/wetenschap en ondernemers die innovatieve concepten durven te tonen en de markt daarmee weten te verrassen. Mede gedreven door grondschaarste ziet Duizer de meerwaarde van Nederlandse makelij in de vorm van hightech oplossingen, niches én het delen van kennis. Hij wijst er wel op dat een dergelijk evenement door alle vers gelegde contacten een lange nawerking heeft, en dus pas later rendeert.

Pixelfarming – high tech & kwaliteit
Toch heeft Arend Koekkoek van Pixelfarming Robotics de afgelopen maanden al de eerste concrete deals kunnen maken met internationale klanten en contacten met het onderwijs gelegd. De groentestroken op Floriade Park boden de ondernemer een mooi proefveld waarop hij zijn innovatieve pixelrobots kon laten rijden over de percelen vol gewassen. Het belang van het telen van een gezond gewas op een gezonde bodem sloot zowel aan bij het Floriade-thema als bij de honger van de internationale doelgroep naar Nederlands kwaliteitsproduct. Koekkoek gaf mee dat deze technologie ook een bijdrage kan leveren in het produceren naar behoefte en daarmee het beperken van voedselafval

Chef-kok – ontdekken & verrassen
Koren op de molen van Sharon de Miranda, die als chef-kok voor Provincie Flevoland werkt binnen het Food Forum-paviljoen. De kans om vooral lokale en zoveel mogelijk plantaardige ingrediënten – optimaal – te gebruiken in de verschillende menu’s-voor-de-toekomst greep ze graag aan. De ontdekkingsreis door Flevoland leverde haar al legio producten op, zoals zoete aardappelen, peper, saffraan en gember. Tegelijk daagde ze lokale telers en producenten uit om de keuken te faciliteren met innovatieve producten. In haar nieuwe kookboek ‘Sharon gaat lokaal’ biedt ze iedereen de kans om te genieten van recepten van Flevolandse producten en van prachtige verhalen van boeren en producenten.

Flevo Campus – trots & toekomst
Naast alle concrete resultaten ervaart Hillebrand Koning ook vooral een gevoel van trots op hetgeen neergezet is. Hij vermoedt dat de Floriade een hefboom is om ingezette veranderingen structureel door te voeren. Vooral is het zaak om alle enthousiasme en energie vast te houden en op te schalen. Hoewel een groot deel van Floriade Park straks verandert in een woonwijk, blijft Flevo Campus behouden. Met Food Forum – inclusief restaurantfaciliteiten – als inspirerende locatie voor duurzaamheid en Aeres Hogeschool met de combinatie van onderwijs en onderzoek. Floriade is als evenement vanaf 9 oktober voorbij, maar nu begint het pas!

De hele talkshow ‘Flevoland schept op!’ terugkijken? Dat kan ook!

De Dutch Food Week 2022 van 8-15 oktober, een initiatief van de Topsector Agri&Food, bied de mogelijkheid je te verdiepen in en genieten van voedsel van eigen bodem. Meer weten? Kijk op www.dutchfoodweek.nl

Sprekers talkshowFlevoland schept op!’ (v.l.n.r.)

  • Chef-kok Sharon de Miranda, chef-kok van Food Forum
  • Hillebrand Koning, programmamanager provincie Flevoland
  • Lotte Sluiter, gespreksleider
  • Wil Bekkering, directeur Internationale Strategie Aeres Hogeschool
  • Dirk Duijzer, voorzitter van Dutch Food Week en boegbeeld Topsector Agri & Food
  • Arend Koekkoek, eigenaar van Campus Almkerk en Pixelfarming Robotic