Doorgaan naar content

56 ketenpartners ondertekenen ‘Bean Deal’ Eiwitrijke Gewassen

18 juli 2022

Met de ondertekening van de Green Deal Eiwitrijke Gewassen op Floriade Expo 2022 is op 14 juli 2022 een volgende stap gezet naar een duurzamere toekomst. In aanwezigheid van minister Henk Staghouwer van Landbouw Natuur en Visserij zetten 56 ketenpartners hun handtekening onder deze samenwerking. Onder de naam ‘Bean Deal’ treden de partners naar buiten.

De Green Deal is onderdeel van de in 2020 gelanceerde Nationale Eiwitstrategie. Doel is de Nederlandse zelfvoorzieningsgraad te vergroten. Voordeel is minder afhankelijkheid van het buitenland en kortere ketens. Eiwitrijke gewassen als lupine, veldbonen, soja en erwten passen in het doel om meer plantaardig eiwit te eten. Ook kunnen deze gewassen prima in Nederland worden verbouwd. Een ander voordeel van deze vlinderbloemigen is dat de wortels stikstof binden en omzetten in voedingsstoffen voor zichzelf.

Nuttig gewas en goed verdienmodel
Die verbinding komt volgens minister Staghouwer terug in de verbinding tussen de Bean Deal-partners. “Met deze Green Deal zetten we de schouders onder een grote uitdaging. Het is nu van belang dat we onze handtekeningen omzetten in daden. Samen kunnen we een risicovolle teelt omzetten in een goed verdienmodel en nuttig gewas voor bodem en biodiversiteit.”

Alles wat je aandacht geeft, groeit
Marjolein Brasz, directeur van Foodvalley NL, sprak de wens uit dat we als keten – van veredelaar, teler en verwerker tot onderzoek, onderwijs en cateraar – “alle vlinderbloemigen weer laten vliegen”. Dat het kan, ziet ze al om zich heen, met de energieke groep Eiwitboeren van Nederland en de Fababurger van Albert Heijn. “Alles wat je aandacht geeft, groeit.” Green Deal-initiator Jeroen Willemsen en dealmaker Emmo Meijer deelden die hoop door te stellen dat het eiwitrijke gewas aan een comeback bezig is. Terwijl de peulvrucht dertig jaar geleden bijna van de kaart verdween door het wegvallen van EU-bescherming. Juist de vele duurzame voordelen spelen het gewas nu weer in de kaart. De kracht van ketensamenwerking daarbij versterkt dat proces.

Wie zaait zal oogsten
Sprekende voorbeelden van veldboon- en lupinetelers toonden aan dat telers deze “levendige” gewassen graag telen, maar tegelijk een eerlijk verdienmodel nastreven. Daartoe is samenwerking in de keten essentieel. “Maar wie zaait, zal oogsten”, analyseerde teler André Jurrius het belang van het vertellen van het eiwitverhaal. Ofwel, “boontje komt om z’n loontje”, verwoordde teler Joris Baecke het. Uiteindelijk is het aan de consument om toe te happen, maar de sturende keuze kan ook gemaakt worden door retail, horeca en cateraars. Peter van den Bosch van Hutten Catering ziet het als zijn verantwoordelijkheid. Zo serveert de Bean Deal-partner steeds meer gerechten op basis van minder vlees en meer plantaardig eiwit.

Voor ketenpartner en consument
Gedeputeerde Jan-Nico Appelman van provincie Flevoland en tevens stuurgroeplid Green Deal juicht het toe dat zoveel ketenpartners zich voor de Bean Deal inzetten. Duurzaam produceren in de keten gaat volgens hem hand in hand met gezond voedsel voor de consument. De Protein Showcase op de Floriade is daarbij een mooi uithangbord. Tegelijk ziet de beleidsmaker nog aandachtspunten: naast het breder aanhaken van de retailmarkt zou een eerlijker speelveld op EU-niveau de Nederlandse teler een eerlijker verdienmodel geven. Het vliegwiel is volgens Appelman met de ondertekening ingezet, nu vraagt de uitwerking alle aandacht. Vooralsnog staan er 43 ‘inspanningen’ van verschillende ketenpartners op de agenda. De motivatie van de deelnemers is groot: “We kunnen het gewoon niet alleen; alleen samen krijgen we de eiwitrijke gewassen weer op de kaart.”

Meer weten? Kijk op www.greendeals.nl/green-deals/green-deal-eiwitrijke-gewassen