Doorgaan naar content

Ontdek het voedsel voor de toekomst met ‘The Protein Showcase’

12 mei 2022

Hoe ziet het voedsel voor de toekomst eruit? The Protein Showcase laat u dit beleven op Floriade Expo 2022. Op 10 mei jl. werd de 1.800 m2 grote beleefakker geopend, waar verschillende eiwitrijke gewassen tot bloei komen. Een ware ontdekkingstocht op eiwitgebied, waar alle zintuigen geprikkeld worden.

‘The Protein Showcase’ is een beleefakker over de eiwittransitie in Nederland met zes eiwitgewassen: veldbonen, lupine, quinoa, soja, kikkererwten en rode bonen. Doel van dit initiatief is om de productie en consumptie van meer plantaardige en alternatieve eiwitten te stimuleren. Dat draagt eraan bij om een betere balans tussen dierlijk en plantaardig eten voor de mens te realiseren én het gebruik van landbouwgrond te optimaliseren. Het Nederlandse klimaat leent zich prima voor de grote diversiteit aan eiwitrijke gewassen, zoals lupine, quinoa, kikkererwt, bruine boon, veld- en sojaboon. Maar ook granen, noten, zeewieren en paddenstoelen vinden in Nederland een goede voedingsbodem. De gezaaide gewassen op de beleefakker komen nu op. Half juni zijn ze ongeveer een meter hoog.

Akker, kas en belevingsroute

De akker bestaat uit een proefveld in de vorm van strokenteelt met diverse eiwitrijke gewassen. Midden op de akker inspireert een kas de bezoeker met een veelzijdige expositie over de eiwittransitie in Nederland. Via een route over de belevingsakker kan de bezoeker meer te weten komen over de gewassen én de eiwittransitie. Van ‘grond tot mond’ komen in vijf ludieke activiteiten en verschillende thema’s aan bod.

Vijf ludieke activiteiten

Zo zoomt de Bodemkijker in op meerwaarde van een gezonde bodem. De Zadenbank zet biodiversiteit centraal, waarbij de bezoeker een zadenmix kan meenemen. Het Veldportret geeft bezoekers mee dat eiwitrijke gewassen dichtbij geteeld worden. De Krachtpatser gaat via een work-out in op de bijdrage van groene proteïne aan gezondheid. Ten slotte nodigt Tafelpraat bezoekers uit om te stemmen welk gerecht ze het meeste aanspreekt. En vergeet niet om met de optische illusie je eigen portret te maken! Kortom, genoeg te ontdekken voor iedereen en daarna thuis aan de slag met de zaden en recepten.

Green Deal tekenen

Op en rond de kavel worden de komende maanden diverse evenementen georganiseerd. Ondermeer door ondernemers die met plantaardige eiwitten bezig zijn. In de zomer zal de bovendien de Green Deal Eiwitrijke Gewassen door twee ministers en een groot aantal ondernemers getekend worden.

Samenwerkingspartners

Deze beleefakker op Floriade is een initiatief van de provincies Flevoland, Overijssel, Gelderland, Noord-Holland, Noord-Brabant, Zeeland, Limburg en de Flevo Veldbonenboeren Groep. Het doel van dit initiatief is om zoveel mogelijk overheden, organisaties, ondernemers die al actief bezig zijn met de eiwittransitie bij de invulling te betrekken. Dat kunnen ze ter plekke bijvoorbeeld doen door aan relaties of bezoekers recepten te tonen en laten proeven en evenementen te organiseren.