Doorgaan naar content

Floriade Expo 2022 breekt met smaak uit de knop

14 april 2022

Tien jaar geleden werd vanuit Venlo het zaadje geplant voor een wereldwijde weelde aan kleurrijke proeftuinen rondom het Weerwater in Almere. Vanaf nu kan het publiek die groene stad overal om zich heen tot wasdom zien komen. Zijne Majesteit de Koning vereerde Floriade woensdag met een openingsbezoek.

Hoog boven de hoofden rijst de Flevolandse aarde op uit de grond. Koning Willem-Alexander laat zijn blik bewonderend langs de vers gevestigde muren van het provinciale paviljoen Food Forum gaan. In gezelschap van Commissaris van de Koning Leen Verbeek is hij zojuist uit een speciaal golfkarretje gestapt dat hem over de gebaande paden tussen strak ingeperkte tuinkavels voert. Links en rechts groeien landen uit heel de wereld naar elkaar toe in het kader van het thema ‘Growing Green Cities’. Een eindje verderop vertakken prachtige bloemen en planten zich bladerend vanuit de letters van ons alfabet. Maar recht voor het karretje van de koning doemt nu dus Food Forum op. Vanuit dit paviljoen presenteert de provincie zich het komende halfjaar als de voedselproducent van de toekomst.

Vernieuwende voedselketen

Bij de deur treedt gedeputeerde Jan-Nico Appelman de koning hartelijk tegemoet. Wat hij precies zegt is voor buitenstaanders moeilijk te verstaan, maar alle toeschouwers hebben zijn boodschap al in meerdere talen en toonaarden kunnen horen. Eerder die middag traden Commissaris van de Koning Leen Verbeek en hij namelijk voor het voetlicht in de televisiestudio. Op de achtergrond was een gebouw te zien met een bijzondere groene gevel. “Dat is de Aeres Hogeschool,” vertelt Appelman. “Als provincie Flevoland bouwen we samen met partners op het Floriade park met elkaar aan een duurzame onderwijsomgeving. Samen met onderzoekers en wetenschappers bekijken studenten ter plaatse hoe we onze voedselketen kunnen blijven vernieuwen en oplossingen kunnen vinden voor lastige vraagstukken. Want als we iedereen in de toekomst van voedsel willen blijven voorzien, moeten we wel op een andere manier gaan denken en doen.”

Menu voor de Toekomst

Midden in Food Forum is daarom een grote keuken te vinden, waar chef-kok Sharon de Miranda met haar team volgens lokaal en seizoensgebonden recept een aantal heerlijke gerechten bereidt voor de gasten van vandaag. Haar Menu’s voor de Toekomst zijn vrijwel volledig samengesteld uit plantaardige ingrediënten, die in Flevoland zelf op een verantwoorde manier worden geteeld. Zijne Majesteit zelf krijgt aan het einde van de middag oesterzwammen te eten.

Hapjes

Plantenkaart

Eerst stapt hij weer in het golfkarretje. Op weg naar het officiële openingsmoment. Een paar straatjes verder zitten de genodigden hem al op te wachten. Onder hen zijn de Almeerse burgemeester Ank Bijleveld, haar voorganger Franc Weerwind, de minister van Landbouw, Natuur en Voedselkwaliteit Henk Staghouwer en ook het voltallige college van Gedeputeerde Staten in Flevoland. Als hoogste representant van hun land waren bovendien tientallen officiële ambassadeurs aanwezig, zoals de vertegenwoordiger namens Suriname. Allemaal kijken ze toe hoe de koning zich richting een grote plantenkaart wendt en een laatste kiem in het groen plaatst. Het eerste zaadje van tien jaar geleden viel misschien niet altijd in goede aarde, maar draagt vandaag vrucht. Nu de Floriade Expo 2022 is geopend, kan de belofte van toen hopelijk tot volle bloei komen.

Provincie Flevoland op Floriade

Vanaf deze week kunnen bezoekers in Food Forum de expositie Flevoland Food Experiences bezoeken. Als bezoekers in de grote mand durven stappen voor een virtuele ballonvaart, raken ze van binnenuit in hogere sferen. Als ze weer met beide benen op de grond staan, kunnen ze de rest van het terrein gaan verkennen. Op het terrein van ongeveer honderdtwintig voetbalvelden groot is bijvoorbeeld een Beverbrug gebouwd, die geheel uit duurzame materialen bestaat en met een bocht om een heuse beverburcht heen loopt. Ook opent deze week op de Floriade een speciaal kunstpaviljoen M., waar bezoekers met heel hun beleving een impressie ervaren van het kunstmuseum dat in de toekomst binnen Almere moet verrijzen.

Koning Willem Alexander krijgt uitleg over paviljoen Food Forum. Fotograaf Maarten FeenstraScouting op Floriade Park.Koning Willem Alexander loopt over Floriade ParkKoning Willem Alexander vertrekt per kabelbaan vanaf Floriade. Fotograaf Robin Utrecht

Foto’s v.l.n.r.

  • Koning Willem Alexander krijgt uitleg bij paviljoen Food Forum (fotograaf Maarten Feenstra)
  • Scouting op Floriade Park (fotograaf Robin Utrecht)
  • Koning Willem Alexander loopt over Floriade Park (fotograaf Maarten Feenstra)
  • Koning Willem Alexander vertrekt per kabelbaan van Floriade Park (fotograaf Robin Utrecht)

Foto Koning Willem Alexander bij compleet maken ‘plantenkaart’ (fotograaf Robin Utrecht)