Doorgaan naar content

Wat de pot schaft

Decor of afhankelijkheid: hoe verhouden we ons tot voedsellandschappen in en rond stedelijke omgevingen? Zou de vraag naar natuur en gezond voedsel – vanuit de steden – de transitie naar duurzame landbouw ook kunnen versnellen? Dit zijn vragen die tijdens het derde gesprek van de serie Going Green aan bod komen.

Wat de pot schaft - Food Forum
23 september 2021
Wat de pot schaft - Food Forum
15:00 - 16:30
Wat de pot schaft - Food Forum
Online

Dialoog 3 in de serie Going Green georganiseerd door de Vereniging Deltametropool in samenwerking met Provincie Flevoland.

Share

Voedsellandschap

Voedsel is een van de vier hoofdthema’s van Floriade Expo 2022, met als slogan ‘Growing Green Cities’. Maar hoe voeden we onszelf in een ‘Groene Stad’? We zullen anders eten – duurzamer (en daarmee ook gezonder) – maar ook anders omgaan met onze voedsellandschappen. Dit heeft ruimtelijke implicaties, die we nog niet volledig kunnen bevatten. Nederland produceert enorme hoeveelheden voedsel, waarvan een groot deel niet door ons zelf gegeten wordt. Het merendeel van ons eten importeren we. In de groene steden van de toekomst is dit systeem niet houdbaar. Voedsellandschappen zullen in dienst van hun omgeving staan en onderdeel zijn van het stedelijke ecosysteem. Hoe kunnen we ruimte maken voor deze toekomst en welke voorbeelden zijn er al die ons kunnen inspireren?

Sprekers

In deze derde dialoog nemen Saline Verhoeven en Berdie Olthof u mee in de mogelijke gevolgen voor het voedsellandschap en vervolgens interviewt Sophie Stravens hen, waarbij ook ruimte is voor vragen van de deelnemers.

Meer informatie en aanmelden

Meer informatie en aanmelden kan via de website van Vereniging Deltametropool.

Werken aan een groene stad, wat houdt dat eigenlijk in?

In het programma ‘Going Green‘ – in aanloop naar de Floriade 2022 – bespreken we dit aan de hand van zes kwaliteiten die wij als cruciaal beschouwen voor de aard van groene steden: klimaatbestendig, verbonden, zelfvoorzienend, circulair, duurzaam en innovatief. Het doel van de serie is om het concept van de Groene Stad te verduidelijken. Wat betekent een Groene Stad eigenlijk? Wat vraagt het van planners, bewoners, ontwikkelaars? Wat zou de Groene Stad moeten opleveren en waar moeten we aan werken om zo ver te komen?

Serie van zes dialogen

Het evenementenprogramma vormt een aanloop naar de Floriade 2022 met het thema ‘Growing Green Cities‘. Het programma wordt georganiseerd door Vereniging Deltametropool in samenwerking met Provincie Flevoland en bestaat uit een serie van zes dialogen. De serie wordt live uitgezonden vanuit Food Forum tussen juni 2021 en februari 2022. Elke dialoog duurt 90 minuten en wordt gemodereerd door Sophie Stravens. Het programma is hoofdzakelijk in het Nederlands met zo nu en dan een internationale spreker. De serie wordt gedocumenteerd in korte kronieken, geschreven door Sanne van den Breemer, die later gebundeld worden in een tweetalig cahier. Dit cahier wordt gedeeld op het Floriade terrein gedurende de gehele tentoonstellingsperiode in 2022.

Floriade Dialogues

Going Green is de bijdrage van provincie Flevoland aan ‘Floriade Dialogues’: een initiatief van Floriade Expo 2022. Dit is een serie van internationale presentaties en evenementen om kennis over groene innovatie rondom het thema ‘Growing Green Cities’ te delen en zo deze innovatie te versnellen. Benieuwd naar het hele programma van Floriade Dialogues en hoe u daaraan kunt bijdragen? Meld u dan aan.

Wat de pot schaft - Food Forum

Soon

On this moment we have no activities planned