Doorgaan naar content

Thema Eiwittransitie

Hoe zorgen we voor eerlijk, veilig, duurzaam en gezond voedsel in de toekomst? Het is een immens groot vraagstuk en toch ligt een van de oplossingen gewoon elke avond voor onze neus: meer groente op ons bord. Een andere verhouding kiezen tussen dierlijke en plantaardige eiwitten.  

In Food Forum werken we aan het menu van de toekomst  Dit menu gaat uit van voldoende, veilig, gezond en eigentijds voedsel voor iedereen, zonder dat we daarbij de aarde uitputten. In het menu van de toekomst spelen groenten en peulvruchten een hoofdrol.  

Provincie Flevoland wil de koplopers in de teelt van eiwitgewassen op weg helpen tot een succesvolle businesscase voor de teelt van eiwitrijke gewassen in Flevoland. We moeten nog leren op welke manier Nederlandse en Flevolandse boeren peulvruchten, paddenstoelen, noten en zaden met winst kunnen verbouwen en afzetten. Wij doen dit door de verbinding te versterken tussen telers en producenten. Hierdoor kunnen telers beter inspelen op de eisen van de verwerkers en daardoor meer gezonde producten op de markt kunnen zetten met lokaal geteelde veldbonen, soja, quinoa of andere eiwitrijke gewassen.

Het doel van het programma is om eind november tot een kennisagenda te komen op het gebied van gezonde voeding, agritech en eiwittransitie. Deze kennisagenda moet verder bestendigd worden op Floriade Expo 2022, ook  met internationale partners. 

Nieuws

Key-note speech door Tal Nadari (LIVEKINDLY Collective)Bijeenkomst ‘Connecting the PROs’ – 11 november    Op 11 november was Food Forum in Almere het toneel voor een bijeenkomst van provincie Flevoland en The Protein Cluster over plantaardige eiwitten. Alleen door samenwerking in de keten is het mogelijk plantaardig eiwit van Nederlandse bodem bij de consument te krijgen. Dat is de uitkomst van de bijeenkomst die wordt georganiseerd in de aanloop naar de Floriade Expo 2022, waar ook de Green Deal Eiwitrijke Gewassen wordt ondertekend. Lees hier meer over de bijeenkomst.

De sojabonen worden van het veld gehaaldOogst van Flevolandse veldbonen – 23 september
Deze week is de derde oogst van verse sojabonen van het land gehaald in Flevoland. Onder de noemer Dutch Edamame zijn telers, verwerkers en provincie Flevoland bezig met het vergroten van het aanbod van lokale plantaardige eiwitten. Benieuwd naar deze verse sojaboontjes van eigen bodem? Kom ze proeven in het Menu van de Toekomst dat geserveerd wordt in Food Forum!

Meer weten over ons programma?

In de agenda treft u naast bijeenkomsten die Provincie Flevoland en haar partners zelf organiseren, ook interessante bijeenkomsten die door derden georganiseerd worden. Houd deze agenda in de gaten.

Toon volledig programma

Op zoek naar een unieke locatie?

Door het gebruik van natuurlijke materialen en de ademende leemgevel heeft Food Forum een gezond binnenklimaat. U kunt bij ons terecht voor werkplekken, om te vergaderingen en voor uiteenlopende evenementen.

Toon alle zalen

  • Food Forum is het paviljoen van

    provincie flevoland

  • Food Forum is onderdeel van

    Flevo Campus

  • Food Forum is de Flevolandse inzending voor

    Floriade