Doorgaan naar content

Smaakzoekers op wielen

Flevolandse smaakzoekers Nadia Zerouali en Sharon de Miranda gaan in een foodtruck op zoek
naar de smaak van Flevoland. Door de lens van voedsel bekijken ze Flevoland. In deze speciale
serie bezoeken Nadia en Sharon boeren, vissers, bakkers, imkers en andere smaakmakers en koken
ze op unieke plekken wereldse gerechten met lokale producten. De uitkomst? Zes overheerlijke
gerechten die samen een Flevolands menu vormen.

Smaakzoekers - Nadia & Sharon

Broodplankje

Sharon en Nadia duiken in de geschiedenis met Eva Vriend en gaan op zoek naar ingrediënten voor
het eerste gerecht: het broodplankje. Met vers zuurdesembrood, Libanees platbrood,
polderknoflook en met koolzaad, één van de eerste gewassen van Flevoland, bereiden onze
smaakzoekers een heerlijk broodplankje. Wil je thuis dit broodplankje ook maken? Klik hier voor het recept.

Voorgerecht

Stadsecoloog Ton Eggenhuis en smaakzoekers Sharon en Nadia gaan op pad door het centrum van
Almere waar ze op zoek gaan naar eetbare natuur. Naast de natuur die ons voorziet van voedsel,
worden er natuurlijk op meer manieren voedsel geproduceerd in onze stad. Onze smaakzoekers
nemen een kijkje bij verschillende stadslandbouw initiatieven. Van klein naar heel groot! Ze zijn op
bezoek geweest bij ‘Onze volkstuinen Almere ‘, ‘TuinMoes’ en ‘Boerderij de Vliervelden’, waar ze de
lekkerste producten verzameld hebben voor het voorgerecht. Klik hier voor het recept.

Tussengerecht

Het tussengerecht is traditioneel gezien een wat kleiner en lichter gerecht wat mooi past bij vis! En,
als we aan vis denken, dan denken we natuurlijk aan Urk. In de derde aflevering van Smaakzoekers
op wielen leren Sharon en Nadia meer over de traditionele visserij op Urk van gids Jan Ankers,
koken ze met snoekbaars uit het Markermeer en creëren ze een heerlijk tussengerecht midden in
een stadswijngaard in Almere. Klik hier voor het recept.

 

Hoofdgerecht

De trots van elk diner: het hoofdgerecht. Smaakzoekers Sharon en Nadia gebruiken voor dit gerecht
de trots van Flevoland, aardappel en ui, wat tevens ook de basis vormt in vele verschillende
keukens en culturen. Voor de vierde aflevering hebben Nadia en Sharon twee Almeerse inwoners
uitgenodigd om het hoofdgerecht mee te koken. Almere is een stad waarin mensen met de meest
diverse achtergronden samenwonen: 187 in totaal! Het is dan ook geen verrassing dat dit Almeerse
hoofdgerecht zowel Marokkaanse, Afrikaanse, Surinaamse als Chinese invloeden kent. Dat belooft
wat! Klik hier voor het recept.

Kaasplankje

Het eeuwige dilemma: eerst de kaasplank of eerst het dessert? Smaakzoekers Nadia en Sharon
kiezen voor de Franse manier en gaan eerst aan de slag met het kaasplankje. Met Polderkoeienkaas
van de familie Verduyn uit Zeewolde, zelfgemaakte verse geitenkaas en honing van Imkerij
Kirstenbosch creëren ze het Flevolandse kaasplankje bij Boerkok in Lelystad. Ben jij tijdens het
lezen als een blok (kaas) gevallen door dit plankje? Klik hier voor het recept.

Nagerecht

Je begint een menu met een lichte gang, bouwt op naar een spectaculair hoofdgerecht en eindigt
weer met een licht dessert. Met zelf geraapte noten uit het Vroege vogelbos in Almere, appels en
peren uit Zeewolde en een wel heel bijzonder lokale likeur zorgen de dames voor een uniek
afsluitend gerecht, saving the best for last. Ook zo’n zin in een onvergetelijke einde? Bekijk het
recept dan hieronder! Klik hier voor het recept.

Meer weten over ons programma?

In de agenda treft u naast bijeenkomsten die Provincie Flevoland en haar partners zelf organiseren, ook interessante bijeenkomsten die door derden georganiseerd worden. Houd deze agenda in de gaten.

Toon volledig programma

Op zoek naar een unieke locatie?

Door het gebruik van natuurlijke materialen en de ademende leemgevel heeft Food Forum een gezond binnenklimaat. U kunt bij ons terecht voor werkplekken, om te vergaderingen en voor uiteenlopende evenementen.

Toon alle zalen

  • Food Forum is het paviljoen van

    provincie flevoland

  • Food Forum is onderdeel van

    Flevo Campus

  • Food Forum is de Flevolandse inzending voor

    Floriade