Doorgaan naar content

Een dagje FlevoVeldboon, van grond tot mond

17 juni 2022

“De veldboon is een prachtig gewas”, aldus akkerbouwer Dick Grijsen die met vijf regionale telers en enkele ketenpartners samenwerkt om de FlevoVeldboon op de eiwit-kaart te zetten. “Je wordt er verliefd op als je het ziet bloeien, met al die zoemende insecten.” Met een eigen kavel op Floriade Expo 2022 wil de FlevoVeldboon ook de consument interesseren voor dit kansrijke gewas. Op 14 juni bezochten twintig deelnemers beide proeflocaties.

10.00 uur – Voordeel voor bodem en voeding
De voordelen van de – bijna vergeten – veldboon zijn namelijk groot: ze verrijkt de bodem, haalt stikstof uit de lucht en kan zowel ’s zomers als ’s winters geteeld worden. Daarnaast lenen het Nederlandse klimaat en de Flevolandse kleigrond zich erg goed voor de peulvrucht. En het eiwitrijke gewas past natuurlijk prachtig in de overheidsplannen om minder dierlijk, en juist méér plantaardig voedsel te consumeren. Want van de veldboon kun je heerlijke gerechten maken, zoals vleesvervangers, pasta’s, smeersels of broodmixen. Daarom ondersteunt Provincie Flevoland vanuit het programma Growing Green Proteins de economische kansen dit project sinds 2019 met een kennisnetwerk.

11.00 uur – …maar nog enkele hobbels
Maar hoe mooi het 7,5 hectare grote proefveld van maatschap Grijsen nabij Zeewolde er ook bij ligt, de 25 deelnemers aan deze FlevoVeldboondag horen en zien ook de keerzijde. Roest, luis en chocoladevlekken tasten de plant aan en droge periodes hebben invloed op de lichtgroene bonen in de schil. Daarnaast blijkt het lastig concurreren op de internationale markt, waarbij telers in buurlanden tot enkele honderden euro’s subsidie per hectare ontvangen. De liefhebberij, ondernemerschap en visionaire ambitie is daarentegen de drive van Nederlandse boeren om de veldboon hier ook te telen.

12.00 uur – Veldboonpannenkoekenmix uit Flevoland
Want dat er veel mogelijk is met veldbonen, weet projectdeelnemer Rogier Scherpbier van Zonnespelt uit Lelystad. Samen met biologisch teler Herman Navis en verwerker Geerts Best uit de werkgroep heeft hij de nadruk op een lokaal geteeld product gelegd: “Het is een mooi eiwitrijk gewas, waar wij mooie producten van maken, zoals biologische pannenkoeken- en broodbakmix. Dankzij het veldboonmeel blijft het langer vers en mals. Wij leveren aan consumenten en winkels; de vraag naar lokaal en puur product wordt steeds groter. Het FlevoVeldboonproduct is daarbij een mooie aanvulling op ons assortiment.”

13.00 uur – Eiwit van grond tot mond
Op de Floriade is The Protein Showcase van zo’n twee are groot het uithangbord van de projectgroep. Projectdeelnemer en Almeerder stadsboer Herman Navis is trots op de FlevoVeldboonkavel, waar je tussendoor kunt lopen: “Hier willen we laten zien aan bezoekers hoe we van ‘grond tot mond’ de transitie naar eiwitrijke gewassen willen maken.” De inspanningen van de werkgroep en de aanwezigheid op de Floriade hebben er inmiddels toe geleid dat het project zichtbaarder is. Zo mag Flevoveldboon zich met de koepelorganisatie ‘Eiwitboeren van Nederland’ presenteren tijdens de Green Deal-ondertekening op Floriade. Ook worden lijnen gelegd met voedingsmiddelenproducenten.

14.00 uur – Ook een eerlijke boterham voor de teler
De door productontwikkelaar Mariët van de Noort geserveerde gerechtjes, zoals veldbonensoep, pasta en smeersels vallen ondertussen in de smaak. Projectleider Diane Stap ziet mede daarom toekomstkansen voor de veldboon en voor een eerlijk verdienmodel voor de telers. “Maar voordat je zo’n gewas goed in de markt zet, ben je zo tien jaar verder. De proefakkers geven ons de ervaring en informatie om een gegarandeerde kwaliteit en meer bonen per hectare te kunnen oogsten. Om ons op weg te helpen is steun van de overheid of projectpartners daarom noodzakelijk. Daarna is het aan de markt om het eerlijke bedrag ervoor te willen betalen en de boer mee te laten delen in de opbrengst. Maar je zou denken dat de tijd juist nu rijp is voor de FlevoVeldboon.”