Doorgaan naar content

Korte ketenbijeenkomst op Floriade; het nieuwe normaal, da’s lokaal!

13 juni 2022

Hoe mooi zou het zijn als in 2030 de consumptie van voedingsmiddelen van lokale oorsprong 25% marktaandeel heeft? Als het aan een groot samenwerkingsverband in de Metropoolregio Amsterdam ligt, gaat dat lukken. Op 8 juni jl. legden de bijna 50 aangesloten partners in Floriade Expo 2022 nieuwe lijntjes voor een robuust, regionaal en regeneratief voedselsysteem in de MRA. Letterlijk!

Deze co-creatiesessie in The Natural Pavilion is de derde bijeenkomst in een serie van vier: inspiratie, activatie, conversie en uitvoering. Onder coördinatie van duurzaamheidsbureau Amped probeert een ecosysteem van aangesloten boeren, onderwijs, zorg en overheid een regionaal en regeneratief voedselsysteem (met oog voor een gezonde bodem) op te zetten, waarbij korte voedselketens centraal staan. Juist de regio Amsterdam leent zich prima voor deze opzet, vanwege de combinatie van veel inwoners en relatief grote landbouwschaal.

Sessie – lijntjes leggen
In hoeverre kennen we elkaar als deelnemers en werken we met elkaar samen? Door met bollen wol letterlijk lijntjes te leggen, ontstaat een netwerk van samenwerking op het gebied van logistiek, sociale innovatie en kennisontwikkeling. Moraal: er gebeurt al heel veel op het gebied van korte ketens, maar dat is niet altijd zichtbaar, niet voor de keten zelf, en al helemaal niet voor mogelijke klanten, zoals overheden, ondernemers of consumenten.

Waar komt mijn eten eigenlijk vandaan?
De aanleiding voor dit korte-keteninitiatief is dat er bij het huidige voedselsysteem geen directe relatie meer is tussen consument en producent. Het grote aantal schakels en de grote afstanden in de keten hebben een negatieve invloed op onze voedselcultuur en foodprint. Een belangrijke aanjager om het anders te doen is overigens corona waarbij de waardering voor lokaal en veilig voedsel vergroot is. Zo zijn er inmiddels al succesvolle platforms, zoals Local2Local. Daarnaast zorgen initiatieven zoals de Europese Green Deal, maar ook het nationale Regeerakkoord en Taskforce Korte Keten voor meer bewustzijn.

Sessie – concreet hulp bieden
Er gebeurt dus al veel, maar hoe zorg je dat je van elkaar leert? Uit de presentatie van De Omring op Texel blijkt dat hun hulpvraag om duurzamer voedsel (dichtbij en gezond) te bereiden veel oplossingen geeft. Of het nu om de logistiek, kant en klaar gesneden aanvoer of kennis over bereiding of data over verspilling gaat, de papieren suggesties met steunbeloften van de andere deelnemers zijn legio.

Wat heeft Flevofood allemaal te bieden?
Vanuit Flevoland zijn Floriade, Provincie Flevoland en Vereniging Flevofood aangesloten. Voorzitter Martin Topper van Flevofood (met ruim 100 leden) motiveert: “Wij doen mee omdat wij met onze mooie Flevolandse land- en tuinbouwproducten een waardevolle aanvulling zijn op de regio Amsterdam. Wij hebben de aardappelen en wortels, maar ook groenten zoals pastinaak en peterselie.” Hij ziet dat er al veel moois gebeurt onder de naam Flevour, zoals het leveren aan de Amsterdamse Zuidas door cateraar Eurest. “Kleinschalig lukt het prima, maar als we dit op grotere schaal willen doorvoeren, moet je volumes omzetten. Dat proberen we met elkaar te organiseren.”

Sessie – draagvlak, data en verhalen
De deelnemers zijn het erover eens dat ze als koplopers veel kunnen bereiken. Alleen hangt ook veel af van de markt. Door draagvlak te vinden onder overheden, maar ook facilitair managers en chef-koks bereik je al veel. Daarnaast zet het consortium actief in op data en blockchaintechnologie om aan te tonen dat lokaal voedsel veel voordelen heeft. En met verhalen moet de markt verleid worden. Om de cirkel rond te maken: vroeger was de Stelling van Amsterdam een militair bolwerk, nu is het de merknaam die symbool staat voor de bescherming van waarden als voedselveiligheid en -zekerheid.

En hoe verder?
De vierde en laatste bijeenkomst van de co-creatiesessies vindt in oktober 2022 plaats. Dan worden zoveel mogelijk afspraken vastgelegd om projectmatig van start te gaan met nieuwe concepten.
Meer weten? Kijk op https://www.amped.nl/projecten/uitgelicht/robuuste-korte-keten-de-mra/

 

Foto’s: Marc van Woudenberg – Amped/Local2Local